Theo Hermans imker.
Bijen en Ceres in de media.

Het kan niet genoeg gezegd worden dat bijen heel belangrijk zijn voor de mensheid.

Via onderstaande links kun je kennis maken met hoe ook anderen hier over denken.

 

Onder media vallen ook de website's van de diverse instellingen die gebruik maken van de diensten van Imkerij Ceres.

Vermelding op de web-site van Bernarduswonen Oudenbosch.



Link naar artikel BN-DeStem aangaande bijenkast aan de muur. 
 





http://www.mijnalbum.nl/Album=6CQG4CSD

Fotosite met foto's van de bijen van Ceres.

http://www.mijnalbum.nl/Album=KG6K7VPR

http://www.mijnalbum.nl/Album-6CQG4CSD-

Foto's-in-Wouw-Foto's-van-Dieren.html

Foto’s bijen Marie-Jose van Rijsbergen.

 

Nog enkele linken naar:

Keuring van Cereshoning.

file:///N:/Map%202008/Tot%20eind%20juni/Bijenmap%202008%20rest/

Alles%20vorige%20jaren/Kranten%20artikels/BN-DeStem%20wouwse%20honing%20april%202006.htm

Roosendaals treffen 2008

file:///N:/Map%202008/Tot%20eind%20juni/Bijenmap%202008%20rest/

Alles%20vorige%20jaren/Kranten%20artikels/Ceres%20en%20Maya%20winnen%20op%20

Roosendaals%20Treffen_bestanden/Ceres%20bijenmap/

Honing%20Wouwse%20imker%20bekroond.htm

 

 

Imker Theo Hermans luidt de noodklok. 

“Onbekend maakt onbemind” 

ROOSENDAAL – De meeste mensen die een bijenzwerm in hun tuin ontdekken, hebben de neiging de tuinslang op de tros te zetten of, erger nog, de dieren te verdelgen met een gifspuit. Dit getuigt volgens imker Theo Hermans van weinig respect voor de natuur. Hij roept iedereen dan ook met klem op om zijn hulp in te roepen, zodat hij de zwerm onder kan brengen in zijn imkerij Ceres aan de Boeiinksestraat in Roosendaal.    

Door Pauline Ebben van de Roosendaalse Bode. 

“Doordat de winter dit jaar vroeg is afgelopen, zijn er in het voorjaar en zomer meer insecten, dus ook meer bijen, hommels en wespen” legt Theo Hermans (55) uit. “Dagelijks bereiken mij tientallen telefoontjes met vragen over dit onderwerp. Vrijwel iedereen begint het gesprek met de zin ‘wij hebben last van’. Ik heb het gevoel dat er nog te veel mensen bang zijn voor bijen, hommels en wespen en zodoende heel snel de gifspuit gebruiken.”

Fascinerende hobby

In eerste instantie moest Theo Hermans niet veel hebben van “die steekbeesten” maar nadat hij van een vriend een bijenkast gekregen had, raakte hij gefascineerd door de insecten en werd het houden van bijen zijn grote hobby. Hij vindt de bijenorganisaties in Nederland helaas weinig actief in het geven van voorlichting en het werven van leden waardoor er weinig nieuwe imkers bij komen. In België bijvoorbeeld worden imkercursussen door de overheid gesubsidieerd. Om mensen meer informatie te geven over het bijenleven en het houden van bijen, heeft Hermans een caravan ingericht als een soort bijenmuseum en bezoekt daarmee regelmatig scholen en braderieën. 

Beschermde dieren

“Elke keer blijkt weer dat veel mensen niet eens het verschil kennen tussen bijen, wespen en hommels en onbekend maakt onbemind. Velen weten ook niet dat bijen en hommels beschermde diersoorten zijn die onmisbaar zijn in de natuur. Als bijen niet zouden bestuiven en er geen hommels en wespen waren, zouden er bijvoorbeeld geen bloeiende bloemen of fruit zijn en weinig vogels,”aldus Hermans. “Men moet deze dieren dus niet verdelgen maar juist een kans geven. Na een melding halen wij de bijentros vrijwel onmiddellijk en geheel kosteloos bij de mensen op. Onze beloning is een mooie zwerm en daarna een lekkere pot honing. En zo bewijzen we de natuur een goede dienst, want nieuwe bijenvolken zijn hard nodig.”  

Wespen en hommels

Hermans werkt samen met Saver in de gemeente Roosendaal, die de bestrijding van wespen verzorgt. “Wespen leven in een cocon en zijn vrij agressief. Ze houden van alles wat zoet is, maar steken alleen in het najaar, nadat hun koningin gestorven is. In het voorjaar en in de zomer zijn ze actief in het nest,” legt Hermans uit. “Een hommel steekt alleen maar als hij in het nauw zit. Een hommelnest bestaat uit zo’n 50 hommels en is vaak niet groter dan een vuist. Het hoeft meestal niet bestreden te worden. Men kan zo’n nest rustig laten zitten, het sterft vanzelf uit als de zomer ten einde loopt. Wat men vooral niet moet doen is het nest dichtmaken of afplakken,” luidt het advies van de imker. 

Informatie

Wanneer u in uw huis, schuur of tuin een wespennest heeft ontdekt, kunt u dat tegen vergoeding weg laten halen door medewerkers van Saver, telefoon 597777.

Voor het laten ophalen van een bijenzwerm kunt u bellen met Theo Hermans van imkerij Ceres, Boeiinksestraat 3 in Roosendaal, telefoonnummer 569960 of 0610094047 of een e-mail sturen naar imkerijceres@tiscali.nl. Ook als u interesse heeft om imker te worden, kunt u voor meer informatie bij hem terecht.

FOTOBIJSCHRIFT:

 In elke bijenkast van imkerij Ceres huizen zo’n 50.000 bijen. 

 

Honing van Wouwse imker bekroond

 

Van onze correspondent:



Zaterdag 8 april 2006 - WOUW/ROOSENDAAL – Imkerij Ceres aan de Boeiinksestraat tussen Wouw en Roosendaal heeft tijdens de provinciale keuring van de bijenbond van de NCB twee verdienstelijke predikaten behaald voor haar honing. Voor de Wouwse bufferhoning, een kristalliserende honing werd een resultaat van 100 procent behaald en daarmee de kwalificatie ‘uitmuntend’.

Voor de koolzaadhoning werd 99,5 procent behaald en dat betekende een certificaat met de kwalificatie ‘zeer goed’.

De jury kwalificeerde de honing van Theo Hermans, die als hobbyist zo’n vijftien bijenvolken in zijn tuin heeft staan, als een prima producten met een hoog suikergehalte.

Hermans is bijzonder in zijn nopjes met dit resultaat, al schrijft hij de verdienste niet helemaal aan zichzelf toe: „De bijen hebben natuurlijk het meeste werk verricht. Ik heb uiteindelijk alleen de eindverwerking gedaan.“

De bijen zoeken hun nectar in het gebied tussen Wouw en Roosendaal, vandaar de naam ‘Wouwse bufferhoning’.

In het verleden heeft de imker al eens meer certificaten ontvangen vanwege de kwaliteit van zijn producten.

Afgelopen winter heeft hij gebruikt om een caravan te maken waarin voorlichting wordt gegeven over bijen, hun producten en het werk van een imker. De bedoeling is dat hij hiermee op braderieën en markten voorlichting geeft, terwijl ook scholen van zijn activiteiten gebruik kunnen maken.

 

 

 
  


Share by: