Theo Hermans imker.
Recept voor het maken van MEDE.
( honingdrank) op eigen risico natuurlijk.

Ingrediënten:voor 10 liter mede (medium, 12,5% alcohol) 


3,5 kg honing 
4 perssinaasappelen 
2 citroenen 
2 gram gist, geschikt voor witte wijn ( Chablis gist) of goed algemeen gist ( Fermikiller) 
18 gram gist voedingszouten 
2 gram pecto enzymen 
15 gram citroenzuur 
15 gram wijnsteenzuur 
1 gram looizuur (= tannine toevoeging) 
Starter:
 Maak een starter van het sap van de sinaasappelen en de citroenen. 
Schil de vruchten eerst, want de schil geeft een bittere bijsmaak. 
Voeg toe 2 eetlepels honing, 1 gram gist voedingszout, de gist en de recto enzymen en vul aan met voorgekookt water (20° C) tot 0,5 liter. 
Roer tot honing en voedingszout zijn opgelost. 
Giet het mengsel in een literfles en sluit deze af met een prop watten. 
Zet de fles in het donker op 20 à 25° C. 
10-literfles vullen:
Twee of drie dagen na het maken van de starter 7 liter water koken en af laten koelen tot 40° C. 
Los de resterende honing op in 4 liter van dit water. 
Verder af laten koelen tot 20° C. Voeg de starter en alle overige ingrediënten toe. 
Roer alles goed. Giet alles in 10-literfles. Vul aan met afgekoeld gekookt water tot aan de schouder van de fles.. 
Het soortelijk gewicht is dan 1110. Plaats daarna een waterslot. 
Laat het vat gisten op een donkere plaats met zo constant mogelijke temperatuur van 15 à 20° C. 
Overhevelen: 
Om de 2 à 3 maanden overhevelen in schoon gesteriliseerd vat. Door de achterblijvende droesem is het nieuwe vat niet geheel gevuld. 
Daarom kan bij de 1e twee overhevelingen per keer aangevuld worden met 0,4 liter zuivere verse appelsap. 
Ook de gisting komt daardoor na de overheveling gemakkelijker weer op gang.



Share by: