Theo Hermans imker.
Koninginnnegelei.
 
Waar komt het vandaan.
 
De jonge bijen maken van bijenbrood uit de raat met de kopklieren bijenmelk en koninginnegelei, onder toevoeging van kliersappen.
Bijenmelk, ook wel bijenpap of bijenbrij genoemd, wordt in cellen met een eitje gedeponeerd als voedsel voor larven van werkbijen, 
darren en moer (koningin). 
Het is zeer rijk voedsel.
De bijenmelk voor de moer is rijker aan opbouwende voedingsstoffen dan die voor werksters en darren. 
Daarom wordt deze ook wel koninginnegelei genoemd. De moer krijgt er ook veel meer van, en wel twee soorten, de dikke en de dunne koninginnegelei.
Het produceren van koninginnegelei kan alleen van sterke bijenvolken en er kunnen maar kleine hoeveelheden tegelijk gewonnen worden.
Een koninginnecel of moerdop bevat slechts één derde gram, en in één bijenvolk kunnen de bijen maar enkele tientallen moerdoppen per keer vullen. 
Het product is schaars en duur.
 
Moeren krijgen uitsluitend koninginnegelei te eten in hun larfstadium.
De larve is genetisch gelijk aan de gewone larven van de werksters, en deze speciale voeding is dit dan ook de belangrijkste reden dat ze 4-5 jaar oud kunnen worden.  
Geheimzinnige Koninginnegelei.
 
Weliswaar weet men het een en ander van de diversiteit van de werkstoffen van de koninginnegelei, 
ondertussen blijft het werkingsmechanisme voor een groot deel een geheim van het bijenvolk, 
omdat nog niet alle substanties van het kostbaarste van alle bijenproducten geïdentificeerd zijn.
Het is bekend dat koninginnegelei bijzonder rijk is aan mineralen en sporenelementen.
Daarnaast bevat het enzymen en andere waardevolle eiwitten alsmede vetten en suikers.
Bovendien weet men, dat het acetylcholine van de koninginnegelei bijzonder goed voor de zenuwen en de hersenen is. 
De positieve werking bij impotentie en bij problemen met de overgang relateren artsen en wetenschappers aan de hormoonachtige substanties in het elixer.
Dit is rijk aan vitamines zoals B1, B2, B6, foliumzuur, pantotheenzuur, C en vitamine E of tocoferol. 
Ook bevat bijenbrood vrije aminozuren, oligopeptiden, eiwitten, lipiden, sterolen, aromatische oliën, koolhydraten,in de koninklijke kost.
Bijvoorbeeld panthenol (pro vitamine B5). 
Deze vitamine wordt als schoonheidsvitamine beschouwd, die huid en haar verzorgt, huidirritaties en roodheid vermindert, 
de afweerkracht van het slijmvlies verhoogt en de wondheling bevordert.
Geen wonder dus, dat koninginnegelei bij vele huidproblemen hulp kan bieden.
De samenstelling van bijenmelk is ten dele die van de grondstof bijenbrood. 
Dit is rijk aan vitamines zoals B1, B2, B6, foliumzuur, pantotheenzuur, C en vitamine E of tocoferol.
Er word ook zogenaamd bijenbrood van gemaakt, dit een samenstelling van honing, pollen en koninginnegelei.
Bijenbrood bevat dan ook 
vrije aminozuren, 
oligopeptiden, 
eiwitten, 
lipiden, 
sterolen, 
aromatische oliën, 
koolhydraten,
 enzymen, 
anthocyanen, 
carotenoïden, 
flavonoïden, 
ferulazuren, 
alsmede mineralen en sporenelementen. 
Het kliersap dat nodig is om de pollen te verteren geeft bijenmelk veel meer enzymen dan bijenbrood,
 en de pollenafbraak levert meer vrije aminozuren, oligopeptiden en korte eiwitten. 
Deze zure fractie, royalisine, is verantwoordelijk voor een breed-spectrum activiteit tegen bacteriën, maar niet tegen schimmels. 
Het zijn tevens de stoffen die zo goed voor de huid zijn. 
Soortgelijke stoffen worden gevonden in ezelinnenmelk, urine en in modder. 
Ook deze worden van oudsher toegepast om mooi te blijven
 
Naast vitaminen en mineralen bevat het hele speciale eiwitten (aminizuren), die het zo'n speciaal product maken.
Het bevat 400 ingrediënten die te samen succesvol gebruikt kunnen worden tot normalisering van diverse lichamelijke functies.
Zomaar een aantal medische resultaten:
 
- Toename eetlust bij baby’s met ondergewicht en toename van het aantal rode bloedlichaampjes.
- Verhoogde psychische stabiliteit (meer stressbestendig).
- Veranderd/verbeterd bloedkarakteristieken.
- Als wondzalf gebruikt versnelt het de heling.
 
Koninginnebrij wordt steeds meer gebruikt in de cosmetische industrie. 
Als een "wondermiddel" tegen oud worden.
Vooral de huid schijnt enorm op te knappen door die in te smeren met deze gelei.  
 
Gebruik.
 
De volgende werkingen worden aan koninginnegelei toegeschreven:
• verhoging van de afweerkracht
• verbetering van de eetlust
• ondersteuning bij nerveuze uitputtingsverschijnselen
• verhoging van het geheugenvermogen
• verzorging van de huid
• harmonisering van de hormoonhuishouding
• verbetering van het lichamelijke en geestelijke uithoudingsvermogen
• positieve werking op het libido
• voorkomen van voedingstekorten
• verbetering van het herstel na ziektes
• verhoging van de weerstand bij stress
 
Inwendig gebruikt men koninginnegelei puur of gemengd met honing. 
Koninginnegelei is zurig en ietwat ranzig van smaak, ook als deze zeer vers is. 
De houdbaarheid buiten de koelkast of vrieskast is beperkt, maar gemengd met honing kan ze langer bewaard worden.
Koninginnegelei wordt vaak, in een sorbitol- of andere zoete oplossing, aangeboden in glazen buisjes, of in capsules. 
In veel landen wordt ze ook toegevoegd aan 'energie drankjes.
Zeer gangbaar in de apitherapie zijn capsules met gelyophiliseerde (gedroogde) koninginnegelei.
Koninginnegelei wordt aanbevolen bij maag-, lever- en spijsvertering stoornissen, hoge bloeddruk, gebrek aan eetlust, vermagering, vermoeidheid, lusteloosheid, slapeloosheid, zwangerschap, bij overgangsklachten, bij ouderdomsklachten, en sport. 
Men zou koninginnegelei een 'tonicum' kunnen noemen.
Ook in diverse topsporten wordt zij gebruikt voor goede prestaties.
Voor uitwendig gebruik wordt koninginnegelei verwerkt in crèmes en zalven. 
Het bevordert de vorming van gezond huidweefsel en de haargroei. 
Men zegt dat men er een prachtige huid van krijgt of behoudt .
Aan de werking van al deze producten uit de industrie kan wel enig voorbehoud kunnen worden toegeschreven.

terug naar boven
Share by: