Theo Hermans imker.
Recepten met honing en andere bijenprodukten.
Met nadruk wil ik U er op wijzen dat als honing boven de 35 graden Celsius wordt verwarmd, het zijn goede (geneeskrachtige) eigenschappen zal verliezen.

Honingbiscuit met vruchten.
Ingrediënten:
250 g. pruimen of abrikozen.
100 g. honing.
100 g. boter.
30 biscuits.
Bereiding:
Week de pruimen of abrikozen en kook ze zacht. Laat ze dan afkoelen. 
Roer de honing door de zacht geworden boter. 
Smeer dit mengsel op de biscuits en leg op ieder koekje een vrucht.
......
Honingcake.
Ingrediënten:
 
150 g boter            
150 g (riet)suiker          
3 eieren            
200 g honing            
250 g zelfrijzend bakmeel            
melk en zout

Bereiding:

Smelt 150 g boter en vermeng dit met 150 g (riet)suiker tot een papje. Voeg hier 3 eieren aan toe. Goed roeren. Meng 200 g honing met 4 eetlepels melk. Doe dit bij het boter/suiker mengsel. Voeg vervolgens 1/2 theelepeltje zout en 250 g zelfrijzend bakmeel toe. Doe het beslag in een ingevet cakeblik en laat gaar worden in een matig warme oven. Baktijd ca. 1 uur.



Koffie rijst.
Ingrediënten:            
1 vers vanille stokje            
4 tl oplos koffie            
200 g rijst            
50 g geraspte kokos            
4 el honing            
300 g slagroom            
cacaopoeder
Bereiding: 
Het vanillestokje in de lengte opensnijden en verwijder het merg.
1 Liter water koken en de koffie daarin oplossen.
Voeg daaraan de rijst, de kokos, de vanillestokjes en het vanillemerg toe en laat het geheel ca. 45 min doorkoken. Roer het geheel wel zo nu en dan goed door.
Tot slot worden de vanillestokjes verwijderd en wordt de honing toegevoegd.
Laat het geheel dan afkoelen.
De slagroom stijfkloppen en het grootste deel verdelen over 4 glazen schalen.
Verdeel vervolgens de koffie rijst hierover en sier het geheel op met een toefje slagroom.
Strooi een beetje cacaopoeder over de slagroomtoefjes.

Kruidige appel.
Ingrediënten:          
 6 appels (goudreinet)            
citroensap            
100 g amandel stukjes            
50 g suiker          
 50 g boter            
1/8 l witte wijn            
1/8 l water            
3 tl honing            
3 kaneel pijpjes          
 8 steranijs            
1 geraspte sinaasappelschil           
Pistache-nootjes gehakt
Bereiding:
Verwijder het klokhuis uit de appels. Schil alleen de bovenste helft van de appel en wrijf dit deel in met citroensap. 
De amandelen met de suiker en de boter mengen en vul hiermee de appels. Zet de appels dicht naast elkaar in een passende overschaal en schenk het water en de wijn er overheen. 
Bedek nu elke appel met een theelepeltje honing. De in stukken gebroken kaneelpijpjes, steranijs en geraspte sinaasappelschil over en om de appels strooien. 
Zet de schaal met appels in een voorverwarmde oven van ca. 200°C. en laat het geheel een uur smoren, waarbij tussendoor nog enkele malen de appels overgieten met wat water en wijn. 
De kruidige appels met stukjes pistache-nootjes bestrooien en dan warm of koud serveren.

Kwark-honingkoek.
Ingrediënten:        
125 g boter            
200 g honing            
3 eieren            
125 g magere kwark            
geraspte schil van 1 citroen            
100 g ongezwavelde rozijnen            
12 bittere amandelen (gehakt)          
400g volkorenmeel            
een zakje bakpoeder            
1/8 liter melk
Bereiding:
Boter, honing en eieren schuimig kloppen. kwark, citroenschil, rozijnen en gehakte amandelen er doorheen roeren. 
Meel en bakpoeder vermengen, afwisselend honingmensel en melk erdoor roeren. 
Een ingevette cakevorm met het mengsel vullen en in een voorverwarmde oven (175°C) op het onderste rooster plaatsen, ongeveer 50 a 60 minuten laten bakken. 
Deze koek is het lekkerst als hij nog één dag heeft gestaan.

            Witte chocoladecreme (4 Personen) 
Ingrediënten: 
        200 g witte chocolade            
500 ml room            
100 g vloeibare honing          
1 el chocoladestrooisel
Bereiding:
Breek de chocolade in stukken. De helft van de room met de honing in een pan verwarmen, maar niet laten koken. 
Haal de pan van het vuur en voeg al roerende de chocolade toe, totdat deze gesmolten is. 
De gemaakte creme in de koelkast laten afkoelen en vervolgens roeren totdat deze stijf en luchtig wordt, zoals slagroom.
 De andere helft van de room kloppen en met de creme vermengen. In schaaltjes verdelen, met chocoladestrooisel garneren en tot het serveren in de koelkast plaatsen

Honingkoek.
Ingrediënten:           
100 g donker bruine basterdsuiker            
50g zelfrijzend bakmeel            
3/4 tl nootmuskaat          
1 tl kruidnagelpoeder          
125 g honing            
1½ tl kaneel  
2 el gembersiroop
Bereiding: 
Alle ingredieneten door elkaar mengen en dan de melk toevoegen tot het geheel iets dikker wordt dan cakedeeg. In de oven 45 min bakken bij 150°C.

            Ijskoffie met honing. 
Ingrediënten:          
half kaneelpijpje            
1/2 liter hete sterke koffie            
2 el honing          
 ijsschilfers            
stijf geslagen slagroom
Bereiding:
Leg de kaneel in een kan en giet er de hete, zwarte koffie op. 
Laat het staan om af te koelen. Verwijder het kaneelpijpje en roer de honing door de koude koffie. 
Stamp wat ijs fijn en vul hiermee de 2 glazen tot de helft. 
Schenk de koffie erop en garneer desgewenst met een toefje slagroom.

            Honing-sinaasappel cocktail. 
Ingrediënten: 
2,5 dl vers geperst sinaasappelsap            
1 el koffiemelk(poeder)            
2 el ijsgruis            
1 el honing
Bereiding:
Doe de ingredienten in een blender (elektrische mengbeker) en mix 1 minuut.

            Honingsoufflé. 
Ingrediënten:
4 eieren            
1 dl slagrooom            
6 eetlepels honing
Bereiding:
Splits de eieren en sla de eiwitten stijf. Klop de slagroom op. 
Roer de eierdooiers los met de honing en verwarm au-bain-marie 
tot het mengsel is ingedikt. Vooral niet laten koken. 
Af laten koelen en dan eiwit en room er door scheppen. Ijskoud opdienen, eventueel besprekelen met wat gehakte noten.

Honingazijn. 
Ingrediënten:          
            6 delen water 
         1 deel honing
Bereiding:
Kook het water met de honing en doe alles over in een keulse pot of een glazen schaal. 
Dek dit geheel direct af met een doek, zodat er geen rommel in de vloeistof kan komen.
Laat dit ongeveer 6 weken staan. De azijn zal nu klaar zijn voor gebruik in bv. salades.
Eventueel kun je deze azijn nog filteren door een koffiefilter.

 Braammousse (voor 4 Personen). 
Ingrediënten:
           500 g Bramen            
1 el kersenlikeur            
2 Eieren            
3 el honing            
0,2 l room            
zout
Bereiding: 
De bramen mengen met de likeur. Een uur laten intrekken en het geheel pureren. 
Het eigeel met de honing schuimig roeren en met de puree mengen. 
Plaats het geheel in de koelkast. Slagroom kloppen en de puree hier voorzichtig door scheppen en wederom in de koelkast plaatsen. 
Het eiwit met een beetje zout kloppen en wederom voorzichtig mengen met de slagroom en puree. 
Twee uur laten vriezen.

Pittige milkshake (1 groot glas).
Ingrediënten:
3 dl melk
2 dessert lepels honing
snufje kaneelpoeder
snufje gemberpoeder
Bereiding:
Mix alle ingrediënten in een blender.

Citroen-honingboter.
Ingrediënten: 
honing
boter
citroensap
geraspte citroenschil
Bereiding:
Meng alle ingrediënten luchtig door elkaar.

Honing noten pannenkoeken.
Ingrediënten: 
250 g bakmeel.
2 zakjes vanillesuiker.
1 mespuntje zout.
4 eieren.
1/2 liter melk.
100 g honing.
150 g gehakte hazelnoten.
60 g gemalen amandelen.
eventueel 3 eetlepels rum.
boter om te bakken.
Bereiding:
Maak een glad beslag van de bakmeel,suiker, zout, eieren en de melk.
Bak hiervan een lichtbruine pannenkoek.
Bedek deze met het honing notenmengsel en serveer eventueel met slagroom of roomijs. 

Boerenpannenkoek met honingmosterd.
Ingrediënten voor 8 pannenkoeken:
200 gram tarwebloem
12 gram gist
mespunt zout
2 eieren
1/2 liter melk
ca.50 gram boter
1 theelepel gedroogde tijm
1 rookworst
6 eetlepels honing
6 eetlepels grove mosterd
Bereiding: 
De gist met lauwwarme melk aanmengen.
In de bloem een kuiltje maken, wat zout toevoegen en melkmengsel hierin gieten.
Roeren tot glad beslag ontstaat, dan rest van melk toevoegen.Roer de tijm erdoor. 
Beslag laten rijzen. Laat de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking
wellen in heet water. 
Snijd de rookworst schuin in plakken van ongeveer 3/4 cm dik. Roer de honing en de mosterd in een kommetje door elkaar. 
Verhit een klontje boter in een grote koekenpan met een anti aanbaklaag. 
Verdeel wat van de plakken worst over de bodem van de pan.
Roer het beslag goed door en schep wat op de worst. 
Bak de pannenkoek op middelhoog vuur tot de bovenkant begint te stollen en de onderkant mooi bruin is. Draai de pannenkoek voorzichtig om.. 
Bak de onderkant goudbruin. Houd de pannenkoek warm au-bain-marie, en bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier. 
Verdeel de pannenkoeken over de borden en bedruppel ze met de honingmosterd. 

Chili con carne. 
Ingrediënten:
3 el boter of olie
2 grote uien
1 groot stuk sellerie (ca 150 g)
400 - 500 g rundergehakt
1 blik bruine bonen
1 blik gepelde tomaten
½ tl zout
1-2 el chilipoeder
1-1 ½ el honing
Bereiding: 
Met wat zout en chilipoeder het geheel c a. een half uur zacht laten koken. 
Eventueel nog wat tomatensap toevoegen. 
Tot slot met de honing op smaak brengen. Met tortilla's of brood serveren.

Curry kip met bananen. 
Ingrediënten:
1 kip (circa 750 g)
1 Appel
3 Bananen
1 tl Curry
suiker
zout
olie
1 1/2 el honing
1 el boter
Bereiding: 
Een banaan pellen en in stukjes snijden. Het fruit met curry, suiker en zout kruiden en daarmee de kip vullen. 
Maak de kip zo goed mogelijk dicht en maak de pootjes en de vleugeltjes ook vast aan de kip. 
Bedek een stuk aluminiumfolie met olie en pak de kip hiermee in en leg de kip in het midden van de voorverwarmde oven. 
Bak de kip in c a. 60-70 minuten bij 250-275°C De folie 15 minuten voordat de kip gaar is openen. 
Vermeng de honing met een 1/2 tl kerriepoeder en strijk dit over de kip en laat het geheel nog even in de oven staan.. 
Verwijder nu ook het aluminiumfolie en maak de pootjes en vleugeltjes los. 
Open de kip en verwijder het fruit. Snijd de kip in stukken en serveer dit met de fruitinhoud. 
Ondertussen 2 bananen pellen, in tweeën snijden en in de boter aan beide kanten even bakken. 
De baksaus een aantal malen over de banaan gieten. Leg de gebakken banaan ook op het bord met de kip.

Veldsla met notendressing. (voor 4 Personen). 
Ingrediënten:
200 g veldsla
15 walnoten
3 el azijn
1 tl mosterd
1 tl honing
6 el notenolie
zout
zwarte peper

Gegrilde karbonade met vruchten. 
Ingrediënten:
4 karbonades
2 el honing
4 el sojasaus
2 el witte wijn
4 el olie
1 rozemarijn, gemalen
1 tijm, gemalen
peper
250 g kersen
2 bananen
4 schijfjes ananas
4 halve
De bereiding:  
De karbonades aan beide kanten c a. 4 minuten grillen. 
Honing met sojasaus, witte wijn, olie, tijm, rozemarijn en peper mengen. 
De karbonades daarmee instrijken en nogmaals aan iedere kant 4 minuten grillen. 
Het fruit schoonmaken, aan stukken snijden en meegrillen met de karbonades. 
De karbonades samen met het fruit opdienen. 

Honingvruchtensalade. 
Ingrediënten:
3 flinke appels
4 sinaasappels
3 bananen
4 el gemalen noten
het sap van 1 citroen
4 el heidehoning
De bereiding: 
Alle vruchten in kleine blokjes snijden. Citroensap en honing mengen en over de vruchten gieten.
Roer de noten erdoor en laat dit op een koele en donkere plaats ongeveer een 1/2 uur staan.

Honing melk. 

Doe in een glas 2 eetlepels honing en vul aan met warme (geen hete) melk. 
Drink het voor het naar bed gaan. 
Het kalmeert en helpt tegen slapeloosheid.
             
     
Pannenkoeken met honing. 
 Ingrediënten:
Maak een deeg van 125 gram bloem, 
2 eieren, 
2 dl melk, 
1 dl bier en 
2 el honing.  
Bereiding:
Het deeg een uur laten rusten. Ondertussen 100 gram rozijnen in een glaasje rum laten wellen. 
Dan 4 el honing au-bain-marie verwarmen met de rum en de rozijnen en 100 gram gehakte walnoten. 
De pannenkoeken bereiden op de gewone wijze. 
Alvorens toe te vouwen, vullen met het honingnotenmengsel. 
 
Voor alle mensen die op hun gewicht letten: er zit geen vet of boter in wel andere dikmakers!
 
Gebraden honingkip.(voor 4 personen)
Ingrediënten:
4. grote kipfilets
1/2. pot vloeibare honing
2. eetlepels kerrie
2. eetlepels ketjap manis
2. eetlepels grove mosterd (Wouwse)
4. ananas schijven 
      en verder; maïzena peper en zout, handje rozijnen, water, en wat verse peterselie. 
De bereiding: 
Wrijf alle stukken kip in met peper en zout laat dit intrekken. Maak van de honing, kerrie, ketjap en mosterd een papje en doe daar het handje rozijnen door. 
Doe in een ovenvaste schaal of braadslede (bij grotere hoeveelheden) een laagje water van + 1cm en 
leg de stukken kip hierin verdeel het honingpapje er over, totdat alle kip bedekt is. 
Doe er aluminium folie over het geheel en zet de schaal 1 uur in een oven van 250oC. Af en toe bedruipen.
Na ± 3 kwartier het folie eraf halen voor het bruine korstje. 
Als de kip gaar is, wat ananassap binden met maïzena en het sap bij de honingmassa voegen en roeren totdat de saus een beetje lobbig is geworden. 
De saus over de kip scheppen. de stukken kip op een schaal rangschikken en met ananas versieren wat peterselie erover strooien voor de kleur.

     Lekker met rijst en een salade.   

 
Kip met citroen en olijven. (voor 4 personen) 
Ingrediënten: 
2 uien
1 teentje knoflook
2 citroenen
4 kippenbouten
2 eetlepels (olijf)olie
1 kippenbouillontablet
1/2 eetlepel kerriepoeder
3 eetlepels heldere honing     
50 gram zwart olijven zonder pit
   peper. zout, tabasco naar smaak
De bereiding: 
Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in ringen en de knoflook in plakjes. 
Boen de citroenen schoon onder warm stromend water en snijd ze in partjes. Verhit de olie en bak de uiringen met de knoflook en de kippenbouten goudbruin. 
Verkruimel de bouillontablet erboven. 
Voeg het kerriepoeder; de honing, peper, 
zout en tabasco naar smaak toe en ook 5 dl water en breng dit aan de kook. Temper het vuur. 
Houdt 3 partjes citroen achter voor de garnering en schep de rest erdoor. Stoof de kip in 40 minuten gaar. 
Voeg 15 minuten voor het einde van de bereidingstijd de olijven toe. 
Garneer de kip met de achtergehouden citroenpartjes. Serveer het geheel met witte rijst en beetgaar gekookte sperziebonen. 
Garneer het af met geschaafde amandelen.

Aardbeienshake. (niet voor kinderen). 
Ingrediënten:
4 eetlepels vloeibare honing
200 g aardbeien
6 glaasjes cognac of brandewijn
1 liter voile melk
6 bollen vanille ijs.
De bereiding:  
Ontdoe de aardbeien van de kroontjes en was ze grondig. Laat ze grondig uitlekken en plet ze zo fijn mogelijk. 
De honing samen met de likeur, de melk en het vanille-ijs in een shaker doen en hevig shaken tot alles goed gemengd is en lichtjes schuimt. 
In plaats van een shaker kan u evengoed een mixer gebruiken. 
In een hoog glas doet u enkele ijsblokjes. giet er de aardbeienshake erover en dien de shake meteen op. 
Met een rietje en een aardbei op de rand maak je er iets feestelijk van.
 
Aardbeiencrème. 
Ingrediënten:
1/2 kopje honing
eetlepels aardbeiensap of gemixte aardbeien
1 kopje dikke room
1 snuifje zout
De bereiding:  
Klop de room op . Voeg de honing en het snuifje zout heel langzaam met een spatel aan de opgeklopte room toe. 
Probeer te 'scheppen' en niet te roeren, anders verslapt de room opnieuw. 
Vul dessertcoupes met de crème en versier het geheel met verse aardbeien.
 
Tips
Doe eens honing in de yoghurt een traktatie!
In plaats van suiker, honing in de thee. Alsof er een engeltje over je tong fietst.
 
 
Honing vruchtensalade.
Ingrediënten:
3 flinke appels,
4 sinaasappels,
3 bananen,
4 eetlepels gemalen noten,
sap van 1 citroen,
4 eetlepels heidehoning.
Bereiding:  
Alle vruchten in kleine blokjes snijden. Citroensap en honing mengen en over de vruchten gieten. 
Roer de noten erdoor en laat dit op een koele en donkere plaats ongeveer een half uur staan.   
 
Honing cake 2.

Smelt 150 gram boter en vermeng dit met 150 gram (riet)suiker tot een papje. Voeg hier 3 eieren aan toe. Goed roeren. Meng 200 gram honing met 4 eetlepels melk. Doe dit bij het boter/suiker mengsel. Voeg vervolgens 1/2 theelepeltje zout en 250gram zelfrijzend bakmeel toe. Doe het beslag in een ingevet cakeblik en laat het gaar worden in een matig warme oven. Baktijd ongeveer een uur.
 
Honingkoek 1.
Ingrediënten:
100 gr donkerbruine basterdsuiker,
250 gr zelfrijzend bakmeel, 
3/4 theelepel nootmuskaat,
1/1 theelepel kruidnagelpoeder,
125 gr honing,
1½ theelepel kaneel, en
2 eetlepels gembersiroop.
Bereiding:
Alle ingrediënten door elkaar mengen en dan melk toevoegen tot geheel iets dikker wordt dan cakedeeg. 
In de oven 45 min bakken bij 150 graden.
 
Honingkoek 2. 
Ingrediënten:
 90 gram roomboter
150 ml melk
225 gram patentbloem 
100 gram dunne honing
1 halve theelepel kaneel 
l75 gram rozijnen
1 halve theelepel koekkruiden 
1 theelepel bakpoeder 
een mes puntje zout
50 grambruine basterdsuiker
amandelschaafsel voor garnering
Bereiding: 
Een bakblik van circa 10 x 20 cm oppervlakte en 4 cm randhoogte voor het bakken. 
Plaats een ovenrooster in het midden van de oven en verwarm voor op 160º C. 
Vet het bakblik in, eventueel bakpapier op de bodem gebruiken. 
Zeef meel, bakpoeder, kruiden en zout boven een kom. 
Snij de boter in het meel klein met twee afgeronde messen en wrijf het dan tussen de vingertoppen kruimelig. 
Maak een kuiltje in het midden en spatel voorzichtig eerst de suiker en daarna pas melk, honing en de overige melange door het meel met de boter.
Doe het deeg in de geprepareerde bakvorm en strijk de bovenkant glad. 
Strooi het amandelschaafsel er over heen. 
Bak de koek circa 2 uur, kijk met een breinaald of het gaar is.

Honing koek 3.

Smelt 100 gram roomboter en roer hier 400 gram tarwemeel door. 
Daarna 2,5 dl. volle melk en 250 gram honing toevoegen. 
Van dit mengsel koekvormpjes maken. 
In een matig warme oven gaar en bruin bakken.
 
Honing snoepjes.

Week acht blaadjes gelatine in koud water, knijp ze daarna uit en voeg ze toe aan een kopje kokend water. 
Verwarm 1 kopje honing en het sap van 1 citroen in een ander pannetje totdat de honing net is opgelost. 
Dit warme mengsel bij het watergelatine mengsel gieten, vermengen en daarna uitgieten op een platte schaal 
en laten afkoelen en opstijven. Pas als alles heel koud is de stijve heldere massa in blokjes snijden.
 
Een recept voor Chocrunch bonbons. 
Ingrediënten: 
2 eetlepels vloeibare honing
25 gr boter
100 gr gezeefde poedersuiker
50 gr gepofte rijst
3 theelepels cacao
100 gr melkchocolade
Bereiding: 
In een ruime pan de honing en de boter zachtjes verwarmen. Daar de poedersuiker, de gepofte rijst en de cacao bijroeren. 
Een rechthoekige kleine vorm invetten en de massa hierin scheppen,licht aandrukken en glad strijken. 
Een pannetje met de melkchocolade in een pan met kokend water al roerend laten smelten. 
 De gesmolten chocolade over de crunch-massa uitschenken en
Dit hard laten worden en daarna in bonbons van anderhalve cm
 

Mede.                       

Recept voor mede (honingdrank) 

Ingrediënten:voor 10 liter mede (medium, 12,5% alcohol) 


3,5 kg honing 
4 perssinaasappelen 
2 citroenen 
2 gram gist, geschikt voor witte wijn ( Chablis gist) of goed algemeen gist ( Fermikiller) 
18 gram gist voedingszouten 
2 gram pecto enzymen 
15 gram citroenzuur 
15 gram wijnsteenzuur 
1 gram looizuur (= tannine toevoeging) 
Starter:
 Maak een starter van het sap van de sinaasappelen en de citroenen. Schil de vruchten eerst, want de schil geeft een bittere bijsmaak. 
Voeg toe 2 eetlepels honing, 1 gram gist voedingszout, de gist en de recto enzymen en vul aan met voorgekookt water (20° C) tot 0,5 liter. 
Roer tot honing en voedingszout zijn opgelost. Giet het mengsel in een literfles en sluit deze af met een prop watten. Zet de fles in het donker op 20 à 25° C. 
10-literfles vullen:
Twee of drie dagen na het maken van de starter 7 liter water koken en af laten koelen tot 40° C. 
Los de resterende honing op in 4 liter van dit water. 
Verder af laten koelen tot 20° C. Voeg de starter en alle overige ingrediënten toe. 
Roer alles goed. Giet alles in 10-literfles. Vul aan met afgekoeld gekookt water tot aan de schouder van de fles.. 
Het soortelijk gewicht is dan 1110. Plaats daarna een waterslot. 
Laat het vat gisten op een donkere plaats met zo constant mogelijke temperatuur van 15 à 20° C. 
Overhevelen: 
Om de 2 à 3 maanden overhevelen in schoon gesteriliseerd vat. Door de achterblijvende droesem is het nieuwe vat niet geheel gevuld. 
Daarom kan bij de 1e twee overhevelingen per keer aangevuld worden met 0,4 liter zuivere verse appelsap. 
Ook de gisting komt daardoor na de overheveling gemakkelijker weer op gang.


Share by: